Преговорите със САЩ за закупуването на нови изтребители за страната ни бяха

...
Преговорите със САЩ за закупуването на нови изтребители за страната ни бяха
Коментари Харесай

Трябват ли ни още американски изтребители? - реакции от парламента за новата оферта на САЩ

Преговорите със Съединени американски щати за закупуването на нови изтребители за страната ни бяха измежду главните тематики, които депутатите разясниха в коридорите на Народното събрание през днешния ден. Предложението на Щатите е за продажба на нови осем изтребителя F-16 Block 70 на България, с снабдител компанията " Локхийд Мартин ", а през вчерашния ден тематиката беше коментирана и от президента Радев, съгласно който държавното управление би трябвало да вземе решение дали страната ни може да си разреши тази оферта и при какви условия би трябвало да стане това. 

" Предложението на Съединени американски щати за още осем F-16 идва на фона на проектите на Министерството на защитата за рационализация на армията ни и в действителност би трябвало да бъде огледано, разисквано ", разяснява Благовест Белев , зам.-председател на комисията по защита и народен представител от " Продължаваме Промяната ". По думите му, цената, която оферират в този момент Съединени американски щати, е по-ниска от тази, на която сме закупили първите осем самолета, което приказва, съгласно него, че те имат доверие към страната ни като търговски сътрудник, като съдружник в НАТО.

Процесът за предоставяне на бойно дежурство е обвързван освен с приемане на самолети, само че и с образование на водачи, уточни още Белев. " Мисля, че към сходни дейности ще може да се пристъпи и по-рано, защото имаме информация, че самолетите могат да бъдат разполагаем на Военновъздушни сили до 2025 година ", добави зам.-председателят на комисията по защита. Според него, би трябвало да се откри решение за ремонта на МиГ-овете, защото на този стадий не разполагаме с други самолети. Благовест Белев акцентира, че ремонтът е едната част от казуса, другата са аварийните елементи.

" Правителството на Бойко Борисов е защитило националния интерес и опциите за потребление на самолетите F-16 Block 70 с боекомплект и с цялото належащо за потреблението им съоръжение ", съобщи Христо Гаджев , зам.-председател на комисията по защита и народен представител от ГЕРБ-СДС. Така той отговори на Кирил Петков, съгласно който решението за договорката през 2019 година за първите осем американски изтребителя е взето преждевременно. Гаджев беше безапелационен, че това не дава отговор на истината, предава Българска телеграфна агенция. 

Гаджев изясни, че решението на Народното събрание за подписване на контракта е от юни 2018 година, а до утвърждението му от Народното събрание през август 2019 година са минали година и два месеца на договаряния с американското държавно управление. " Ако година и два месеца са договаряния на крайник, да забележим Кирил Петков дали като министър-председател ще се задържи толкоз време на поста. България в никакъв случай не е преговаряла с компании, а с американското държавно управление, с което имаме подписани четири контракта. След утвърждението им от българския парламент платихме и придобихме първите осем самолета ", разяснява депутатът. 

От ГЕРБ-СДС настояха Кирил Петков по-бързо да избере кой ще оглави плановия екип от Министерството на защитата за договарянията и да сътвори междуведомствена комисия, която да оцени офертата на Съединени американски щати. " Ако държи да води качествени договаряния, да провежда работата ", предложи Христо Гаджев.

Решението за закупуването на нови осем изтребителя F-16 Block 70, като се изключи че е политическо, има и финансови измерения, уточни Хамид Хамид , зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи. 

От " Българска социалистическа партия за България " считат, че Народното събрание би трябвало да взема решенията по тематики като закупуването на нови изтребители. Борислав Гуцанов напомни, че служебният кабинет на Стефан Янев през август е изпратил писмо до Съединени американски щати, с цел да се разясняват новите самолети, в случай, че не са пристигнали първите осем изтребителя F-16.

" Как е допустимо служебният кабинет на Стефан Янев да прави сходни дейности - считам, че това първо би трябвало да се разиска в Народното събрание и едвам тогава да стават сходни полемики ", уточни депутатът. Гуцанов акцентира, че преди да слагат тематиката за разискване в обединението, от левицата ще изчакат да се срещнат с всички документи.

Относно цената на новите F-16 Block 70, която излезе в медийното пространство, Гуцанов беше безапелационен, че тя е още веднъж прекомерно висока и даде за образец страни като Румъния, Полша и Гърция, където сходна техника е била закупена на по-ниски цени. По думите му, за Съединени американски щати това е въпрос на стопански приоритет. " Ние сме тези, които би трябвало да пазиме националните си ползи. На нас ни е нужна мощна военновъздушна авиация, мощни военновъздушни сили, само че не по този метод, по който се е подходило по времето на ГЕРБ, и за жал е на път още веднъж да продължи, с помощта на това, което се е случило през август ", сподели националният представител. 

" Необходимо е България да има бойна авиация ", разяснява и Тошко Йорданов , ръководител на ПГ " ИТН “. Той уточни, че в този момент страната ни разполага с няколко остарели самолета МиГ-29. " Не знам какъв брой от тях са във функционалност и за какъв брой време могат да действат, в случай че се наложи нещо да се свърши. Естествено, че е належащо да имаме отбранителни качества, повече от разумно е ", акцентира той. По думите му, в последна сметка защитата коства пари.

Според ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ казусът е в предходната партида F-16, които към момента са единствено на хартия. " Не знам по какъв начин са го сключили ГЕРБ този контракт, не знам какви условия са прилагани, не съм виждал контракта в елементи, не знам има ли закъснение, има ли неустойки, само че, като се абстрахираме от всичко това, естествено, че ние би трябвало да имаме авиация ", добави Йорданов.

От " Демократична България " са уверени, че договарянията със Съединени американски щати за закупуването на нови осем изтребителя F-16 Block 70 би трябвало да продължат, покупката на нови самолети няма опция. Според ръководителя на парламентарната група Христо Иванов би трябвало да се търсят оптимални условия за закупуването на новите самолети. Той е безапелационен, че не можем да си позволим да не влагаме в модернизацията на въоръжените сили. 

" Намираме се в район, в който има война и тази война не е просто двустранен въпрос сред Русия и Украйна, това е въпрос на световно разтърсване. То ще се отрази – няма по какъв начин да стоим и да се държим, все едно не се случва ", добави Иванов. 

Председателят на ПГ на " Демократична България " означи, че дълготрайното развиване на българската авиация няма опция. " Най-скъпо излиза неналичието на инвестиция в нашия защитителен потенциал и в нашата защита, изключително пред лицето на това, което се случва, на 300 километра по права линия от нас се води война. Сега ще стартираме да плащаме цената на това, че десетилетия наред, макар предизвестията, че този миг ще пристигна, България не е вложила в модернизацията на своята защита. Сега плащаме цената на тази безхаберност ", сподели ръководителят на ПГ на Демократична България. Той е уверен в потребността от публичен консенсус за вложения в българската защита, въз основата на който ръководството ще може да води договаряния по предсказуем и постоянен метод и да реализира оптимални цели. 

" Считам, че е неточност да упорстваме в придобиването на нови F-16, това е комплициран въпрос, на който би трябвало да отговорят на първо място специалисти ", разяснява Николай Дренчев от " Възраждане ". Според него, експертите би трябвало да огледат от всяка една позиция тази договорка.  Дренчев заяви, че е внесъл предложение в отрасловата комисия по защита с искане да бъдат изслушани специалистите, които са взели участие в правенето на контракта за придобиване на първите самолети F-16.

По думите му е явно, че министърът на защитата в държавното управление на Бойко Борисов - Красимир Каракачанов, не е разбирал нищо от авиация и решението е било взето " в прорез с всички специалисти “. " В момента имаме извънредно безценен аероплан, извънредно сложен за поддръжка ", разяснява депутатът. По думите му, имаме черешката на тортата, а самата торта я няма. 

Дренчев добави още, че е задал въпроси към министъра на защитата Драгомир Заков, на които се надява да получи отговор тази седмица в границите на парламентарния надзор по отношение на процедурата по координиране на първия контракт за придобиване на първите осем изтребителя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР